Ken je het radje waar een ratje in loopt? Hij doet heel erg zijn best, rent zich een ongeluk, maar komt geen centimeter verder. Eigenlijk is het leven van menig Nederlander niet veel anders. Het lijkt wel alsof je vooruit komt, maar uiteindelijk blijf je toch op dezelfde plek staan. Herken je je hier niet in?

Geef dan eens antwoord op deze vraag; Houd je meer geld over na je laatste loonsverhoging? Is het antwoord nee? Dan zit je waarschijnlijk toch echt in de ratrace.

Vanaf het moment dat je zelfstandig wordt begint de ratrace. Je wilt je eigen plek en om dat te kunnen betalen ga je werken. Vaak begin je onderaan de ladder en dus ook met een laag inkomen. Bij veel mensen is de lifestyle op dit moment nog redelijk simpel. Huurhuis, geen of een kleine auto, simpele vakanties etc. etc. In de loop van de jaren groeit je inkomen. Soms spaar je daar (een deel) van, maar nog vaker  wordt het geld gebruikt om je lifestyle te “upgraden”. Grotere auto, vakanties, etentjes, kleding en uiteindelijk vaak dat mooie koophuis. Aanpassen naar een hogere lifestyle lukt bijna iedereen met gemak.

Op zich geen probleem natuurlijk, maar je komt op deze manier wel in een vicieuze cirkel. Want het is niet alleen dat je door te werken inkomen krijgt om je lifestyle te kunnen betalen.

Maar door je lifestyle moet je ook blijven werken om dat inkomen te krijgen.

Daar komt de ratrace naar voren, want je komt dus niet echt vooruit.

ratrace

Herken je jezelf hier in? Dan kun je besluiten hier verandering in te brengen. Wanneer je je droom wilt behalen moet je hier waarschijnlijk zelfs verandering in brengen.

En dat hoeft helemaal niet te betekenen dat je leven minder leuk wordt. Meestal niet zelfs. De verhalen die ik ken betekent het juist het tegenovergestelde. Je leven wordt leuker. Omdat je doet wat jij wilt en wat jij belangrijk vindt.

Wat het aanpassen van je lifestyle moeilijk maakt is de maatschappij en sociale druk. De maatschappij moedigt namelijk de ratrace aan. De sociale druk om ook die verre vakantie te maken of een nieuwe auto of nieuwbouwwoning te kopen is hoog. Zelfs de regering moedigt ons aan om vooral ons geld uit te geven. Succes, geluk en status wordt gekoppeld aan spullen. Maar dit is natuurlijk niet waar. Je kunt zonder bezittingen ook heel erg gelukkig zijn.

Voor mij is financiële vrijheid, waardoor ik kan doen wat ik belangrijk vind, veel kostbaarder als bezittingen.

Voor jou ook? Stap dan uit de ratrace en pas je lifestyle aan.

Lees de blog hoe ik in 1 jaar 10.000 euro spaarde hier

Hulp nodig? Lees hier snel verder over de E-training Financieel in Balans die jou hierbij gaat helpen.

[/wr_text][/wr_column][/wr_row]

Pin It on Pinterest

Share This