Hé wat een leuk kastje. Die neem ik mee. Oe, sportschoenen in de aanbieding. Die had ik nog nodig. Een nieuw soort keukenmachine. Erg handig, onmisbaar zelfs.

Shoppen kun je altijd en overal al. Een middagje de stad in, even webwinkelen, het wordt ons heel erg makkelijk gemaakt. De pakketjes bezorger weet al precies wie ik ben en wanneer ik thuis ben….

Vele mensen, waaronder ikzelf, hebben last van materiële obesitas. We kopen en kopen want we hebben alles nodig of we kunnen het goed gebruiken of vinden het gewoon mooi. Maar ik heb inmiddels 20 paar schoenen, ongeveer 10 elektrische apparaten die ik niet gebruik en een zolder vol andere spullen. Het begint best krap te worden in ons best grote huis…..

Kopen is meer geworden dan de aanschaf van een product of dienst tegen betaling. Het is een noodzakelijkheid en gewoonte waar we niet meer zonder kunnen. We kopen de hele dag door en vaak onbewust. Wanneer we niet meer kunnen kopen worden we onrustig. Daar tegenover zijn we verbaasd wanneer halverwege de maand ons geld al op is. Tegen die tijd weten we allang niet meer wat we aan het begin van de maand gekocht hadden.

Ik was ook ten prooi gevallen aan materiële obesitas. Tot ik eigenlijk noodgedwongen mijn uitgaven moest terug brengen. De eerste weken liep ik rond met een gezicht op onweer en begon ik alle winkels te ontwijken. Ik kon toch niets kopen. Ineens had ik wel meer tijd over. Eindelijk ook eens tijd om op te ruimen. Kamer voor kamer keek ik eens rond en verzamelde ik dozen met spullen om te verkopen of weg te geven. Lege zolder, lege kasten, wat een heerlijk gevoel. Na die eerste zware weken zag ik weer licht aan het einde van de tunnel. Ik had een opgeruimd huis, geld op mijn bankrekeningen en tijd over. De drang om maar steeds te kopen was weg. Ik ontweek de winkels niet meer, maar kocht ook (bijna) niets. Want ik had het niet nodig.

Dit zorgde ervoor dat ik wel een dure uitgave kon doen die ik niet echt nodig had, maar waar ik wel elke dag blij van wordt. Dat is mijn nieuwe lat waar ik aankopen naast leg. Ben ik over een maand nog blij met deze aankoop?

Hoe zit dat bij jou? Ook last van materiële obesitas? Of alleen een beetje overgewicht?

 

Pin It on Pinterest

Share This