Ik ben dol op het lezen van boeken, elke keer leer ik er weer veel van en inspireert het me dingen anders te zien of te doen. Rijke Pa, Arme Pa van Robert Kiyosaki stond al een tijdje om mijn to do lijstje en nu heb ik hem eindelijk gelezen.

Ben jij arm of rijk?

In het kort; het gaat helemaal niet om een arme en een rijke vader in de zin van inkomen. Maar het gaat vooral over de arme en rijke mindset. Dat was niet helemaal nieuw voor mij, want T. Harv Eker heeft het in zijn boek “Het miljonairsbrein ontrafeld” ook hier over.

In werkelijkheid heeft de arme pa in het begin van het verhaal misschien zelfs wel meer te besteden als de rijke pa. Ze gaan er alleen heel anders mee om en halen hun inkomen uit andere bronnen.

De ene werkt voor zijn geld en de ander laat zijn geld voor hem werken.

Wie van deze is de rijke en wie de arme pa? Je kunt het waarschijnlijk zelf wel bedenken zonder het boek te lezen.

Door de vele voorbeelden is het een makkelijk leesbaar en begrijpelijk boek, maar je moet wel echt even los komen van je oude overtuigingen. Hij schrijft in zijn boek over het kopen en met winst weer verkopen van onroerend goed. Mijn eerste gedachte was; dat werkt niet meer in deze tijd en dat gaat niet zo makkelijk in Nederland. Maar later in het boek begrijp je dat dit ook niet is wat hij jou verteld te doen. Hij wil je vooral voorbeelden geven zodat jijzelf in jouw situatie kan kijken waar de mogelijkheden liggen.

Wat ik ook goed vind is dat hij toegeeft dat het absoluut niet makkelijk is. En dat terwijl hij van jongs af aan er in getraind is. Ik ben 35 jaar en net een paar jaar bezig met deze ideeën over geld. Ik ben ook opgegroeid met een “arme” mindset. Sterker nog, dat zijn we bijna allemaal, want dat is waar het in deze wereld om draait; Goede opleiding, goede baan en lekker uitgeven.

Robert ziet dit heel anders en hij heeft een punt. Zeker nu de sociale zekerheid steeds verder wordt uitgekleed, moet je goed voor je eigen toekomst zorgen.

Uit elk boek haal ik minstens 1 ding wat ik ga implementeren. Daarnaast merk ik dat het lezen van zo’n boek altijd lang invloed op mijn denken heeft en dat ik misschien volgend jaar ineens iets ga doen met wat ik geleerd heb. Het moet bij mij soms ook even bezinken.

Ik ga in ieder geval van een passiva een activa maken.

Klinkt ingewikkeld? Valt best mee. Een passiva is iets dat geld kost en een activa iets dat geld oplevert volgens Robert. Je huis waarvoor je elke maand een hoge hypotheek betaald is dus geen activa zoals veel mensen wel denken. Een verhuurd huis wel.

Nu ben ik niet van plan mijn huis te gaan verhuren, maar we hebben wel een caravan die langer in de stalling staat dan dat we er wat mee doen. Die kunnen we gaan verhuren!

Daarnaast staat al langer op mijn lijstje dat ik wil leren beleggen. Dit jaar ga ik naar mijn eerste seminar hier over. Het boek lezen heeft mij nog duidelijker gemaakt dat ik dit moet gaan doen.

Misschien wel het allerbelangrijkste; Ik ben nog vastbeslotener om de financiële opvoeding van mijn zoon heel anders aan te pakken als ieder ander. De voorbeelden in het boek over Roberts financiële opvoeding zijn best heftig, maar hadden wel het goede effect. Het doet me ook denken aan mijn eigen jeugd. Omdat er bij ons weinig geld was bedachten we zelf inkomstenbronnen. Bijvoorbeeld lege flessen verzamelen.

Wat kun jij van een passiva in een activa veranderen?

We hebben al meer boeken gelezen die je helpen op weg naar financiële vrijheid. Hier vind je de reviews van een aantal van deze boeken. Wil je Rijke Pa, Arme Pa kopen? Klik dan hier.

Pin It on Pinterest

Share This